Publicerad av Inger Lindstedt den okt 19, 2019
Nyutbildad och godkänd som narkotikahund hos Tullen visade Boeing denna morgon sina färdigheter. 
 
 
Bild: Boeing, 4 år, labrador, är narkotikahund hos Tullen i Malmö. Foto: Inger Lindstedt. 
 
Petra Larsson och Matts Martinsson från Tullen berättade denna morgon om hur de arbetar med att spåra narkotika och vapen. Till sin hjälp har de välutbildade och specialtränade hundar. 
 
Matts Martinsson och labradoren Boeing, 4 år, är ett certifierat ekipage. Boeing har precis avslutat sin grundutbildning och är nu godkänd. Han söker på amfetamin, cannabis, heroin, morfin samt vapen och vapendelar. Boeing visade hur han arbetar när han söker av "postförsändelser" efter narkotika. 
 
 
Bild: Boeing söker av "postförsändelser" där ett av dem innehåller en liten bit från emballaget från en försändelse som innehållit narkotia. Foto: Inger Lindstedt. 
 
Tullverket köper in hundar i 2 årsåldern. Sedan får de genomgå mycket hårda tester. De måste bland annat klara av att arbeta bland mycket människor och i slamriga miljöer. Hundarna genomgår sedan Tullverkets internutbildning som tar ett halvår. 
 
Förarna och deras hundar söker igenom tåg, personbilar, bussar, godsterminaler, containrar och postförsändelser. Tullen samverkar med polisen och kustbevakningen i sitt arbete med att stoppa införsel av narkotika och olaga vapen. 
 
 
Bild: När Boeing är klar med sin sökning och markerat för narkotika eller vapen, får han som belöning leka en stund med sin favoritboll. Foto: Inger Lindstedt.