Publicerad av Lillemor Darinder den sep 15, 2019
Under mottot: Vi ser det andra inte ser, vi gör det andra inte gör presenterade ekonomidirektör Olof Persson Stadsmissionens arbete i Malmö. 
 
Bild: Olof Persson, Stadsmissionen. Foto: Lillemor Darinder. 
Stadsmissionen möter 500 hemlösa och utsatta människor varje dag. För att möta nöden och vara till hjälp, finns ett 70-tal anställda och ett 60-tal volontärer. Stadsmissionen, som är en religiös och politiskt obunden organisation, lever helt på frivilliga bidrag från det omgivande samhället. Det är pengar från fonder, gåvor från organisationer och bidrag från allmänheten.
 
Hjälpinsatserna är enorma. Fyra ton mat, med kort förbrukningsdatum, samlas in från olika butiker per vecka till en matbank för vidare distribution till Stadsmissionens utskänkningsställen. Bara under år 2018 serverades 2500 måltider. 
 
Åtta till tio ton textilier tas om hand i månaden. Materialet lagas och sys om till behövande. Tre secondhand-butiker drivs av Stadsmissionen i Malmö. De finns på Mobila, Caroli vid Värnhem och på Triangelns Köpcenter. En fjärde butik är under uppförande. Secondhandbutiker växer i popularitet och kommer att bli en allt starkare framgångsfaktor i hjälpverksamheten.
 
Men utsattheten ökar, särskilt bland ungdomar. Stadsmissionens Unga Forum tar hand om socialt behövande barn och ungdomar upp till 25 års åldern. De får råd och stöd, familjeterapi och läxhjälp. Trygga Boenden erbjuder människor skydd mot våld och trauman. Stadsmissionshälsan har anställda  läkare, sjuksköterskor och tandläkare som hjälp till behövande utanför sjukvårdssystemet. 
 
Stadsmissionens Sociala Företag bidrar till ekonomin. Handtaget tar hand om möbler och gods från flytt och dödsbon, saker som sedan säljs och ger intäkter. REMAKE syr upp nya kläder av insamlade textilier. Sytråden är det enda som köps in. Oblatbageriet, levererar oblat till kyrkor i hela Sverige. 
 
Stadsmissionen, som en gång föddes ur kyrkans flyttfirma Pastor Svärds pojkar, har nu en omsättning på 80 miljoner kr per år. Det är en imponerande samhällsaktör som värmer hjärtat.